Inteligentele adevarate se nasc in haos
Reporter Diana Toma-eleva C.N.B.P.Hasdeu, Buzau
Florian Colceag-6.12.2007
I: Ministrii ? care se gandesc dupa ce termin liceul, ajungi la facultate, dup-aia ? si cam atat. Si dumneavoastra ne ? cu ? Ce motive ar trebui sa gasim ? Adica nu ar trebui sa ne gasim idealurile si apoi ?
R :Este o intrebare frumoasa ! Asta e ceva greu de definit ce inseamna sa fii om dar o familie isi face si soarecele, o familie isi face si iepurele si acestea au perioada lor de studii de adaptare la mediu, numai ca noi suntem fiinte evolutive, noi avem un rost in viata, si omenirea are menire, nu e doar la intamplarea dorita, are un scop, are un tel, fiecare impreuna avem un scop, daca il ignoram atunci de fapt pierdem ce e mai valoros. La sfarsitul vietii ne uitam in urma si ne gandim de ce am trait? „Ce am facut eu cu viata asta? A fost degeaba! Am trecut pe langa o gramada de lucruri care nu au insemnat nimic!”. Pe de alta parte, mie imi place foarte mult Mathusalem. Mathusalem care a trait nu stiu cate sute de ani, dar nu stiu daca Mathusalem a trait sutele alea de ani ca o broasca testoasa mancand cate o frunza de salata pe saptamana si existand la minim sau daca a trait ca o lumanare aprinsa la ambele capete arzand din toate puterile cum a ars Moise pentru un ideal. Moise n-a trait sute de ani, a trait si el cat a putut.
I: Am citit ca firele unora dintre copii pe care i-ati ajutat si daca am ? acest episod ? mai ales pentru calea artistica
R: Ma impiedic de problema asta in permanenta pentru ca noi suntem beneficiarii unei „traditii” extrem de puternice de reprimare a ? si eu nu pot spune ? aici pentru ca eu vad rezultatele fostilor mei elevi care au plecat in ? care au ramas putin care au ramas in tara nu au atins cota de performanta a celorlalti . Deci nu au ajuns decat asistenti si nu au loc in catedre, artistii gasesc cu greu, daca pleaca ? . Dar aici este vorba de mai multe planuri. Este un plan in care unul dintre noi este actionarul sau un plan in care unul din noi e ? . Atunci cand simti ca un om face ceva pentru tara asta , atunci cand ramai acolo unde „stii ce trebuie sa faci” Daca tu faci asta pentru omenire atunci te duci acolo unde poti sa faci ceva pentru omenire. Neavand conditii ?”nici intr-un loc”? nici intr-altul ? daca nu ai conditii ? „asigurate”? exista o cale normala, naturala . Pe de alta parte, daca poti sa o faci si nu faci, atunci nu esti tu cel mai valoros ? si la sfarsitul vietii lucrurile arata gri, urate, murdare, si nu numai sfarsitul vietii, apusul vietii cand iti dai seama ca puteai fi ceva, ca puteai face ceva, si ca de fapt n-ai facut nimic si ai ajuns persoana oarecare, ai fi putut face ceva familiei : e foarte dureros!
I: ? dar de cele mai multe ori, noi nu vedem ? si probabil ca avem nevoie de cineva care sa ne ghideze, dar in sistemul ghidat nu stiu cat ? care sa ne poata ajuta in adevaratul sens al cuvantului, nu ? decat dandu-ne in cap si nu o iau ca pe ?
R: Nu marete, ci bune, fumoase, adevarate. Eu nu va cer sa faceti lucruri marete, ci lucruri bune , frumoase, adevarate, pentru ca tot ce e maret pleaca din bun, frumos, adevarat, defapt. Dar daca voi aveti in minte ideea lui ? se face cu lucruri bune, de calitate, ?„se face prin lucru frumos”? care sa nu deranjeze, din contra sa creeze bucurie, sa faceti un lucru adevarat, care sa sustina normalitate si echilibrul si armonia. Atunci eu nu pot sa ? un lucru, viata noastra foarte bogata, veti avea o viata foarte bogata chiar daca nu neaparat veti fi bogati. ? daca o traire interioara care s anu va faca Mathusalem sa va faca Moise. ? ambii cu flacara adevarata, vie . Viata voastra va fi mai lunga decat viata unei broaste testoase care traieste 1000 de ani? Cu toate ca ? foarte mare sunt trairi foarte intense veti avea bucurii infinite nu veti schimba fericirea de placere.
I: Mai este si partea ? si contextul de azi, clasa politica si apoi organizarea, nu se pune problema de ocupare a unor posturi ci felul in care din aceste posturi ne influenteaza . cum putem face sa schimbam asta in afara de a participa activ?
R: In primul rand sa nu luati drept idealuri aceste esecuri ale istoriei. Voi nu doriti sa fiti aceste lacuste care nu stiu decat sa consume mediul, sa va doriti sa fiti voi, oameni adevarati. Ce veti avea de facut?ce vreti sa faceti? Veti stabili pas cu pas daca va urmati sufletul, sa tineti la constiinta voastra, sa tineti la mintea voastra
I: Viata tinerilor, a adolescentilor, cel putin a celor de varsta mea, se invarteste in jurul scolii, in jurul prietenilor, in jurul muzicii, in jurul televizorului, si nu stiu sa isi vada latura umana.
R: Da! Probabil ca majoritatea se vor multumi cu acest esec. Pentru ca a fi o piesa de schimb intr-un sistem.
I: Sau o povara.
R: Da sau o povara. Viata asta e urata! Sa schimbi biroul pe televizor si hartiile pe pachetul de chipsuri?! Ai o viata atat de saraca, atat de incredibil de saraca incat e de plans! Nu ai bucuria cunoasterii, nu ai fericirea descoperirii, nu ai ... nici nu am cuvinte pentru ca in afara de bucurie si fericire, noi nu prea avem cuvinte pentru starile astea, dar cand tu reusesti sa spargi granitele frontierei, si sa ajungi sa pui mana pe dumnezeu, ai gasit ceva ce nu a fost niciodata gasit. E marele triumf al unei vieti. Hilary a fost intrebat de ce s-a chinuit atat de mult sa urce pe Everest si raspunsula fost absolut extraordinar,pentru ca:”Everestul exista.” Acolo poti sa ingheti,poti sa mori mancat de zapada, faramat de viscole, poti sa iti pierzi viata cu usurinta, nu ai oxigen, nu mai gandesti limpede, efortul este cumplit, e dincolo de suportabilitatea unui organism obisnuit, uman., dar victoria este atat de uriasa, incat merita.
I: Doar decizia dumneavoastra v-a determinat sa infiintati acest program in Romania sau a fost un moment cand v-ati dat seama ca exista speranta pentru asemenea copii?
R:In Romania am gasit o categorie de inteligente pe care am si format-o multi ani, care e absolut
extraordinara,inteligente complexe si profunde si dinamice.In societatile foarte organizate ,in care totul e perfect cuantificat ,oamenii nu prea dezvolta multa inteligenta pentru ca n-au nevoie .Ei vor duce o viata,cum spun ei,calduta :birou,familie si asa in continuare.Inteligentele adevarate se nasc in haos. Cele mai profunde inteligente se nasc in cele mai dramatice momente: poti sa te uiti in istorie si sa vezi cand a trait un Goethe, un Thomas Mann,cand a trait un Einstein,cand a trait un ,stiu si eu, un Bach, Haendel uitati-va la marii oameni care au lasat o puternica, descoperim ca ei nu au trait in vremuri linistite si calde , ci vremuri groaznic de tulburi. Nevoia noastra de a ne atinge si depasi limitele n-o avem in conditii de normalitate ca noi nu mai avem conditii de normalitate acum si pentru ca sa putem supravietui si trece prin conditiile de haos, dezastru, sinistru, anormalitate, dinamica ,schimbare de la zi la alta si asa mai departe ...suntem obligati sa ne dezvoltam inteligentele iar cum Romania beneficiaza de astfel de conditii din plin ... . Aici exista o populatie de copii absolut extraordinari, care in primul rand s-au nascut cu stiinta ca ei au ceva de facut ! Ei stiu ca au ceva de facut !Nu totdeauna stiu ce, dar stiu ca nu s-au nascut degeaba pe pamantul asta .Nu sunt veniti sa taie frunza la caini,sa faca umbra pamantului degeaba si sunt oameni care stiu ca au ceva realmente adevarat.
I :Si dumneavoastra considerati ca vrem sa schimbam acest haos,sa realizam unul in normalitate.Ce se va intampla atunci ?
R :Noi cautam sa aducem la stadiul de gestiune pentru ca haosul are doua parti : daca nu te inghite ,te propulseaza.Deci noi dorim sa nu ne inghita haosul ci dorim ca pe creasta acestui haos sa ajungem acolo unde de drept meritam.